LES VACUNES DE LA COVID

Les vacunes americanes i europees de la COVID es basen en introduir a les nostres cèl·lules un gen del SARS-CoV-2, el que codifica la proteïna Spike, de manera que les nostres cèl·lules fabriquin la proteïna Spike, que és interpretada com antigen, induint la formació d’anticossos i donant protecció immunològica.

La única diferència entre elles és el vector utilitzat per introduir aquest gen dins les nostres cèl·lules. En el cas de la AstraZeneca i Sputnik el vector és un adenovirus inactivat, concretament l’adenovirus del refredat humà en el cas de la russa, i del refredat del ximpanzé en el cas de l’AstraZenca. Els adenovirus són virus d’ADN  que s’han utilitzat anteriorment en teràpia gènica (introducció d’un gen funcional en individus que presenten el gen defectuós) o en altres vacunes. En el cas de Pfizer i la Moderna el gen de la proteïna Spike és introduït encapsulat en una partícula de lípids i sucres (nanopartícula). Aquest mètode és la primera vegada que s’utilitza en una vacuna.

Aquesta diferència és la que podria explicar perquè aparentment hi ha una mica menys d'eficàcia en certs grups d'edat amb les vacunes d'adenovirus. El cos podria estar prèviament entrenat per combatre aquests adenovirus del refredat i els liquida abans de poder fer el seu efecte com a vacuna. Per evitar això utilitzen virus de refredat de ximpanzé, als que no ens exposem normalment (AstraZeneca) o dos adenovirus diferents, un a cada dosi (Sputnik).

Les vacunes xineses es basen en introduir el virus inactivat. El SARS-CoV-2 es cultiva en cèl·lules renals del mico verd africà (Cèl·lules VERO) i posteriorment s’inactiva per evitar la seva replicació, mantenint actiu el gen de la proteïna Spike.

En fase d'experimentació trobem la vacuna d'EEUU, Novavax, que es basa en introduir partícules de la proteïna Spike encapsulades en nanopartícules juntament amb un adjuvant, substància que ajuda a enfortir la resposta immunitària de la vacuna.

Vacunes

Tipus

Dosi

 

Efectivitat

Emmagatzematge

Preu

Pfizer /BioNTech

 

EEUU

Introdueix un fragment d’ARNm que codifica per la proteïna Spike sense necessitat d’introduir el  virus. Aquest ARNm està encapsulat amb una partícula amb lípids i sucres, a més a més d’una solució salina.

2

95%

-70ºC  -80º

17€

Moderna

 

EEUU

Introdueix un fragment d’ARNm que codifica per la proteïna Spike sense necessitat d’introduir el  virus. Aquest ARNm està encapsulat amb una partícula amb lípids i sucres, a més a més d’una solució àcida.

2

95%

-70ºC -80º

31€

Johnson

 

EEUU

 

Ús d’un vector viral, un adenovirus causant del refredat dels humans (el Ad26) modificat genèticament para que no pugui reproduir-se en el nostre cos. Al genoma d’aquest adenovirus se li ha posat la seqüencia que codifica la proteïna Spike.

1

 

No cal ser emmagatzemada en fred.

8€

AstraZeneca/ Oxford

 

GB

Ús d’un vector viral, un adenovirus causant del refredat en ximpanzés, modificat genèticament para que no pugui reproduir-se en el nostre cos. Al genoma d’aquest adenovirus se li ha posat la seqüencia que codifica la proteïna Spike.

 

2

62-90%

Temperatura normal d’un refrigerador (entre 2º i 8º).

3€

 

Sputnik

 

Rúsia

Ús d’un vector viral, un adenovirus causant del refredat dels humans, modificat genèticament para que no pugui reproduir-se en el nostre cos. Al genoma d’aquest adenovirus se li ha posat la seqüencia que codifica la proteïna Spike. Una  altra diferencia és que utilitza dos vectors d'adenovirus diferents, el Ad26 a la primera dosi i el Ad5 en la segona.

A més a més es proposa en versió liofilitzada, el que permet distribuir-la fins a llocs més remots on no hi ha mecanismes de refrigeració.

2

92%

Temperatura normal d’un refrigerador.

8€

Sinovac (o CoronaVac)

Sinofarm

 Xina

Virus SARS-CoV-2 inactivat. 

2

51%

 i

 78%

Temperatura normal d’un refrigerador

25€