La COVID-19


El coronavirus causant de l'actual pandèmia rep el nom de SARS-CoV-2 per la seva semblança als SARS del 2002. Mentre que la malaltia que provoca rep el nom de COVID-19


ENLLAÇOS

  • CURIOSITAT: ¿Se ofrecería voluntario para probar una vacuna y contraer el coronavirus?: Tres académicos creen que si 100 jóvenes altruistas se someten a una "prueba de provocación", la llegada de una vacuna podría acelerarse varios meses (MIT Technology Review revista publicada por Technology Review Inc., compañía independiente de medios de comunicación propiedad del Instituto Tecnológico de Massachusetts (MIT).

Aquí tens un enllaç de l'ISGlobal on trobaràs informació científica fiable i actualitzadaL'Institut de Salut Global de Barcelona és una associació entre "la Caixa" i institucions acadèmiques i governamentals amb l'objectiu d'afrontar els reptes de la salut en un món globalitzat.

QUIN TIPUS DE MASCARETA HE D'UTILITZAR?

BONA INFORMACIÓ SOBRE EL FUNCIONAMENT DELS TEST (Clica)

ET PREGUNTES, QUINA MASCARETA HE D'UTILITZAR?(clica aquí per informar-te)

COVID- 19. El perquè de recomanacions que semblen tan contradictòries

Hem aprés molt i en poc temps sobre el SARS-CoV-2. En poc més d'un mes hem sabut més d'aquest virus que en 10 anys del VIH. S'ha seqüenciat el seu genoma en 10 dies, s'ha establert el mecanisme d'infecció de la cèl·lula, s'ha comprovat que s'ha originat per un procés natural d'evolució de salt entre espècies, la biotecnologia ha avançat suficient per proporcionar-nos test de detecció, i s'està treballant ràpida i col·laborativament en la creació d'una vacuna. Però encara ens queda molt per aprendre, no es coneix la taxa de mutació (factor decisiu per arribar a una vacuna efectiva) no és coneix la resistència del virus a la la temperatura, ni la taxa de supervivència real en estat de virió (fora de la cèl·lula) Tot això provoca moltes incerteses, i ens sembla que moltes de les recomanacions que se'ns donen són contradictòries. Però cal recordar que en ciència anem aprenen poc a poc, avancem i reculem i aquest anar cap avant i cap al darrera és el que realment ens permet avançar. Com deia Albert Sáez. Professor de la Universitat Ramón Llull i Periodista del Comitè Editorial d'EL PERIÓDICO en un article recent: L’evidència científica, és provisional per definició. Quan una epidèmia creix a un ritme de centenars de milers d’encomanats diaris, les evidències deixen de ser-ho a més velocitat encara. Si apliqueu aquest punt de vista a debats com l’ús de les mascaretes, la fiabilitat dels tests o la letalitat d’aquest coronavirus, llavors descobrireu que on els populistes denuncien incompetència hi ha el més noble i eficient del mètode científic: el dubte. La ciència avança perquè abandona els dogmes com va fer Galileu.

Pilar Garcia (Cap de departament)

LES VACUNES DE LA COVID-19

Les vacunes americanes i europees de la COVID es basen en introduir a les nostres cèl·lules un gen del SARS-CoV-2, el que codifica la proteïna Spike, de manera que les nostres cèl·lules fabriquin la proteïna Spike, que és interpretada com antigen, induint la formació d’anticossos i donant protecció immunològica.

La única diferència entre elles és el vector utilitzat per introduir aquest gen dins les nostres cèl·lules. En el cas de la AstraZeneca i Sputnik el vector és un adenovirus inactivat, concretament l’adenovirus del refredat humà en el cas de la russa, i del refredat del ximpanzé en el cas de l’AstraZenca. Els adenovirus són virus d’ADN  que s’han utilitzat anteriorment en teràpia gènica (introducció d’un gen funcional en individus que presenten el gen defectuós) o en altres vacunes. En el cas de Pfizer i la Moderna el gen de la proteïna Spike és introduït encapsulat en una partícula de lípids i sucres (nanopartícula). Aquest mètode és la primera vegada que s’utilitza en una vacuna.

Aquesta diferència és la que podria explicar perquè aparentment hi ha una mica menys d'eficàcia en certs grups d'edat amb les vacunes d'adenovirus. El cos podria estar prèviament entrenat per combatre aquests adenovirus del refredat i els liquida abans de poder fer el seu efecte com a vacuna. Per evitar això utilitzen virus de refredat de ximpanzé, als que no ens exposem normalment (AstraZeneca) o dos adenovirus diferents, un a cada dosi (Sputnik).

Les vacunes xineses es basen en introduir el virus inactivat. El SARS-CoV-2 es cultiva en cèl·lules renals del mico verd africà (Cèl·lules VERO) i posteriorment s’inactiva per evitar la seva replicació, mantenint actiu el gen de la proteïna Spike.

En fase d'experimentació trobem la vacuna d'EEUU, Novavax, que es basa en introduir partícules de la proteïna Spike encapsulades en nanopartícules juntament amb un adjuvant, substància que ajuda a enfortir la resposta immunitària de la vacuna.

Vacunes

Tipus

Dosi

 

Efectivitat

Emmagatzematge

Preu

Pfizer /BioNTech

 

EEUU

Introdueix un fragment d’ARNm que codifica per la proteïna Spike sense necessitat d’introduir el  virus. Aquest ARNm està encapsulat amb una partícula amb lípids i sucres, a més a més d’una solució salina.

2

95%

-70ºC  -80º

17€

Moderna

 

EEUU

Introdueix un fragment d’ARNm que codifica per la proteïna Spike sense necessitat d’introduir el  virus. Aquest ARNm està encapsulat amb una partícula amb lípids i sucres, a més a més d’una solució àcida.

2

95%

-70ºC -80º

31€

Johnson

 

EEUU

 

Ús d’un vector viral, un adenovirus causant del refredat dels humans (el Ad26) modificat genèticament para que no pugui reproduir-se en el nostre cos. Al genoma d’aquest adenovirus se li ha posat la seqüencia que codifica la proteïna Spike.

1

 

No cal ser emmagatzemada en fred.

8€

AstraZeneca/ Oxford

 

GB

Ús d’un vector viral, un adenovirus causant del refredat en ximpanzés, modificat genèticament para que no pugui reproduir-se en el nostre cos. Al genoma d’aquest adenovirus se li ha posat la seqüencia que codifica la proteïna Spike.

 

2

62-90%

Temperatura normal d’un refrigerador (entre 2º i 8º).

3€

 

Sputnik

 

Rúsia

Ús d’un vector viral, un adenovirus causant del refredat dels humans, modificat genèticament para que no pugui reproduir-se en el nostre cos. Al genoma d’aquest adenovirus se li ha posat la seqüencia que codifica la proteïna Spike. Una  altra diferencia és que utilitza dos vectors d'adenovirus diferents, el Ad26 a la primera dosi i el Ad5 en la segona.

A més a més es proposa en versió liofilitzada, el que permet distribuir-la fins a llocs més remots on no hi ha mecanismes de refrigeració.

2

92%

Temperatura normal d’un refrigerador.

8€

Sinovac (o CoronaVac)

Sinofarm

 Xina

Virus SARS-CoV-2 inactivat. 

2

51%

 i

 78%

Temperatura normal d’un refrigerador

25€