La COVID-19


El coronavirus causant de l'actual pandèmia rep el nom de SARS-CoV-2 per la seva semblança als SARS del 2002. Mentre que la malaltia que provoca rep el nom de COVID-19


ENLLAÇOS

  • CURIOSITAT: ¿Se ofrecería voluntario para probar una vacuna y contraer el coronavirus?: Tres académicos creen que si 100 jóvenes altruistas se someten a una "prueba de provocación", la llegada de una vacuna podría acelerarse varios meses (MIT Technology Review revista publicada por Technology Review Inc., compañía independiente de medios de comunicación propiedad del Instituto Tecnológico de Massachusetts (MIT).

Aquí tens un enllaç de l'ISGlobal on trobaràs informació científica fiable i actualitzadaL'Institut de Salut Global de Barcelona és una associació entre "la Caixa" i institucions acadèmiques i governamentals amb l'objectiu d'afrontar els reptes de la salut en un món globalitzat.

QUIN TIPUS DE MASCARETA HE D'UTILITZAR?

BONA INFORMACIÓ SOBRE EL FUNCIONAMENT DELS TEST (Clica)

ET PREGUNTES, QUINA MASCARETA HE D'UTILITZAR?(clica aquí per informar-te)

COVID- 19. El perquè de recomanacions que semblen tan contradictòries

Hem aprés molt i en poc temps sobre el SARS-CoV-2. En poc més d'un mes hem sabut més d'aquest virus que en 10 anys del VIH. S'ha seqüenciat el seu genoma en 10 dies, s'ha establert el mecanisme d'infecció de la cèl·lula, s'ha comprovat que s'ha originat per un procés natural d'evolució de salt entre espècies, la biotecnologia ha avançat suficient per proporcionar-nos test de detecció, i s'està treballant ràpida i col·laborativament en la creació d'una vacuna. Però encara ens queda molt per aprendre, no es coneix la taxa de mutació (factor decisiu per arribar a una vacuna efectiva) no és coneix la resistència del virus a la la temperatura, ni la taxa de supervivència real en estat de virió (fora de la cèl·lula) Tot això provoca moltes incerteses, i ens sembla que moltes de les recomanacions que se'ns donen són contradictòries. Però cal recordar que en ciència anem aprenen poc a poc, avancem i reculem i aquest anar cap avant i cap al darrera és el que realment ens permet avançar. Com deia Albert Sáez. Professor de la Universitat Ramón Llull i Periodista del Comitè Editorial d'EL PERIÓDICO en un article recent: L’evidència científica, és provisional per definició. Quan una epidèmia creix a un ritme de centenars de milers d’encomanats diaris, les evidències deixen de ser-ho a més velocitat encara. Si apliqueu aquest punt de vista a debats com l’ús de les mascaretes, la fiabilitat dels tests o la letalitat d’aquest coronavirus, llavors descobrireu que on els populistes denuncien incompetència hi ha el més noble i eficient del mètode científic: el dubte. La ciència avança perquè abandona els dogmes com va fer Galileu.

Pilar Garcia (Cap de departament)